MEKANISK DOSERING DER BARE VIRKER!

Landmand Gert Larsen fra Helsinge var ikke i tvivl, da han valgte en klassisk mekanisk gødningsspreder. Som deltidssmed havde han set for mange spredere, hvor elektronikken var defekt, og hvor sprederen var ved at falde fra hinanden, selv om den blot var få år gammel. Derfor faldt valget på F2-sprederen fra Bredal til spredning af gødning på i alt 100 ha, hvor der dyrkes græs, byg, hvede og ærter.

- Det er vigtigt, at gødningssprederen også virker om søndagen, siger Gert Larsen om baggrunden for valget.

Nej tak, ingen elektronik
F2-gødningssprederen er liftophængt og doserer efter kørselshastigheden. Gødningen fremføres til de to spredetallerkner via transportbånd i stedet for den traditionelle løsning med omrørere og et hul i bunden af beholderen. De store bugserede spredere er udrustet med samme løsning, som er unik for Bredal.

Gert Larsens spreder blev leveret tidligere i år. Den har et rumindhold på 3.000 liter, og så har landmanden fra Helsinge valgt en version uden elektronik. Sprederen har været brugt i forårsarbejdet, og Gert Larsen har absolut ikke fortrudt valget af den klassiske, mekaniske model.

Fordel med 4-dobbelt overlap
Gert Larsen hæfter sig ved Bredal's princip om 4-dobbelt overlap, hvor begge tallerkner spreder i dobbelt arbejdsbredde. Ved en spredning på 24 meter spreder den venstre tallerken 24 meter til venstre og 24 meter til højre, så der spredes i alt 48 meter, og tilsvarende for højre tallerken. Desuden er der hele tiden overlap på halvdelen af det tidligere gødskede område – og dermed opnår man altså et 4-dobbelt overlap og stor nøjagtighed i spredningen. Gert Larsens gamle Bredal-spreder havde samme princip.

- Jeg oplever aldrig store striber takket være overlapningen. Risikoen for, at et område ikke bliver gødsket, er nærmest ikke eksisterende, og det er godt, fordi det er ikke altid man rammer 100 procent præcist, når der ikke er kørespor på marken, siger Gert Larsen.

Ifølge landmanden er det en klar fordel, at den nye spreder støver langt mindre under arbejdet, og det er udtryk for, at tallerknerne er mere skånsomme mod gødningsgranulatet. Det vil helt sikkert give en mere præcis spredning, finder han.

Bredal F2 har da også leveret et godt resultat i en international test, som viste en variationskoefficient på 4,9 % (mål for ensartetheden af spredningen), som er et rigtig godt resultat, fortæller Jacob Bangsgaard, teknisk salg hos Bredal.

Mindre marker, mange kanter
En god kantspredning er vigtig for Gert Larsen, fordi han har mange mindre marker og enge, som grænser op til vandløb. Indstilling til kantspredning er nem og bygger på gode enkle principper, konstaterer han. Kantspredningsmekanismen er placeret i venstre side af sprederen, og den indstilles med nogle få greb. Selv om betjeningen er enkel, ligger der en del viden bag. Doseringen kan reduceres med 10 procent, PTO-omdrejningerne reduceres og samtidig reduceres hastigheden på den venstre tallerken. Resultatet er overbevisende dokumenteret af en test lavet for nogle år siden. Den viste, at kun 2,4 promille af gødningen ramte uden for kanten.

Flot spredning og ensartet dosering
Doseringen af gødningen er mekanisk og kørselsafhængig. Den styres og drives af et gummihjul, der kobles på traktorens ene baghjul, og det fungerer glimrende, oplyser Gert Larsen. Da vi besøgte ham, havde han cirka 100 kg gødning tilbage i beholderen, hvilket var helt efter hans beregning – de 100 kg var ekstra, fordi han ville være helt sikker på, at der ikke mangler gødning til sidst.

- Den mekaniske dosering fungerer perfekt. Den har et meget flot spredningsbillede, sikrer en ensartet dosering og er dejlig simpel i brug, konstaterer Gert Larsen.

- Vi har et bredt sortiment af gødningsspredere med og uden computerstyring og elektronik. Vi giver kunderne valget med gode løsninger, uanset hvad man er til, og vi oplever god efterspørgsel på begge typer, siger Jacob Bangsgaard fra Bredal.

Gert Larsens nye Bredal gødningsspreder afløser i øvrigt en ældre Bredal-spreder fra 1992, der var ved at være færdig. Dog ikke mere færdig, end at han overvejer at ombygge den til en saltspreder med en ny beholder.

Sprederen er solgt og leveret af Helsinge Maskinforretning.